22 Ekim 2012 Pazartesi

Veronika Ölmek İstiyor

     Okumak için çok geç kaldığımı düşündüğüm bir kitap "Veronika Ölmek İstiyor". Paulo Coelho'nun müthiş anlatımıyla içinde yaşayabildiğim, öyle ki filminin çekildiğini öğrendikten sonra izlemek istemediğim bir kitap. Çünkü ben kafamda oyuncularıyla birlikte çekmiştim zaten okurken.Mutlaka farklı olacaktı hayal ettiğimden, bu da beni hayal kırıklığına uğratırdı, izlemeyi göze alamadım.
Veronika, ailesinin direttiği hayatı yaşamaktan, monotonluktan bıkıp intiharı deneyen, fakat başaramayıp kendini akıl hastanesinde bulan bir karakter.Ve deliliğin ona tanıdığı özgürlük hakkıyla içindeki Veronikaları keşfedip yaşama tutunma hatta sarılma hikayesi.Çok anlatmayıp herkesin okumasını tavsiye ediyorum! kesinlikle hayata başka bi gözle bakmanızı sağlayacak.
  • "Yaşamın harekete geçmeden önce doğru anı beklemekten ibaret olduğunu biliyordu Veronika."
  • " -'Ben de o yüzden ağlıyordum işte' dedi Veronika.'O hapları aldığımda nefret ettiğim birini öldürmeye çalışıyordum.İçimde başka sevebileceğim Veronikalar olduğunu bilmiyordum.'
-İnsan neden kendinden nefret eder?
 
-Korkaklık belki de...Ya da hiç yakanı bırakmayan yanılmak korkusu.Başkalarının senden beklediklerini gerçekleştirememek korkusu.Birkaç dakika önce mutluydum.Ölüme mahkum olduğumu unutmuştum.Derken hatırladım, çok korktum."
  • " 'Kişi kendi gerçekliğini yaratır, diyorsunuz' dedi Veronika. 'Peki gerçeklik nedir?'
'Çoğunluk ne diyorsa odur.İlle de en iyisidir ya da en mantıklısıdır anlamına gelmez bu, toplumun bir bütün olarak isteklerini en yakından karşılayandır.
...Kimin doğruyu söylediği değil, kimin doğru yanıtı verdiği önemli'
  • "Tinsel yolculuğun en zor iki sınavını başarıyla geçtiniz: Gereken anı bekleyecek sabra ve karşılaştıklarınızdan hayal kırıklığına uğramayacak cesarete sahipsiniz."
  •  
  • "...Yeniden yaşamaya başlamak istiyorum Eduard, hep yapmak istediğim ama cesaret edemediğim hataları yapmak...Yeni arkadaşlar edinmek, bilge olabilmek için deli olmak gerektiğini onlara da öğretmek isterim.Doğru davranışların el kitabını olduğu gibi izlemek yerine kendi yaşamlarını, isteklerini, serüvenlerini, keşfetmelerini, YA-ŞA-MA-LA-RI-NI söylerdim onlara...Yaşayın.Yaşamasını bilirseniz Tanrı da sizinle birlikte yaşar.Onun koyduğu riskleri göze alamazsanız o Tanrı da uzak bir cennete çekilir ve yalnızca felsefi spekülasyonlara konu olur."